CHA2DS2-VASc-skårkalkulator
<form>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="congestiveHeartFailure">
<label class="form-check-label" for="congestiveHeartFailure">Kongestiv hjertesvikt</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="hypertension">
<label class="form-check-label" for="hypertension">Hypertensjon</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="age75plus">
<label class="form-check-label" for="age75plus">Alder >= 75 år</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="diabetesMellitus">
<label class="form-check-label" for="diabetesMellitus">Diabetes mellitus</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="stroke">
<label class="form-check-label" for="stroke">Hjerneslag/TIA/TE</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="vascularDisease">
<label class="form-check-label" for="vascularDisease">Vaskulær sykdom</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="age65to74">
<label class="form-check-label" for="age65to74">Alder 65-74 år</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="female">
<label class="form-check-label" for="female">Kjønnskategori (kvinne)</label>
<button class="btn btn-primary mt-3" type="button" onclick="calculateScore ()">Beregn poengsum</button>
</form>Resultat av CHA2DS2-VASc-poengsum
Tolkning av CHADS-VASc-skår og beslutninger om antikoagulasjon
| Menn | Kvinner | |||
|---|---|---|---|---|
| **Poeng** | Anbefaling | Evidens | Anbefaling | Bevis |
| 0 | Ingen behandling | Ingen behandling | Ingen behandling | Høy |
| 1 | Oral antikoagulasjon (warfarin eller NOAK1 ) **vurderes** for mannlige pasienter med en score på 1 eller mer. Pasientens preferanser og forholdet mellom risiko og nytte avgjør om behandling igangsettes. | Høy | Ingen behandling | Høy |
| 2 | Oral antikoagulasjon (warfarin eller NOAK) **anbefales** for alle mannlige pasienter med en score på 2 eller mer. | Svært høy | Oral antikoagulasjon (warfarin eller NOAK) **vurderes** for kvinnelige pasienter med skår på 2 eller mer. Pasientens preferanser og balansen mellom risiko og nytte avgjør om behandling igangsettes. | Høy |
| 3-9 | Som ovenfor. | Svært høy | Oral antikoagulasjon (warfarin eller NOAK) **anbefales** for alle kvinnelige pasienter med en score på 3 eller mer. | Svært høy |
Det finnes flere modeller for risikostratifisering av pasienter med atrieflimmer, og CHADS-VASc er for tiden den mest brukte modellen. Målet med CHADS-VASc er å identifisere pasienter med høy risiko for hjerneslag, TIA eller systemisk tromboembolisme og initiere behandling med antikoagulantia (sjelden med platehemmende midler). CHADS-VASc predikerer risikoen for tromboembolisme (hjerneslag, TIA, systemisk tromboembolisme) i løpet av de neste 12 månedene, og beregningene gjelder for ubehandlede pasienter med ikke-valvulær atrieflimmer**(tabell 1).**
| **CHADS-VASc-skår** | **Risiko for iskemisk hjerneslag** | **Risiko for hjerneslag/TIA/systemisk tromboembolisme** |
| 0 | 0.2% | 0.3% |
| 1 | 0.6% | 0.9% |
| 2 | 2.2% | 2.9% |
| 3 | 3.2% | 4.6% |
| 4 | 4.8% | 6.7% |
| 5 | 7.2% | 10.0% |
| 6 | 9.7% | 13.6% |
| 7 | 11.2% | 15.7% |
| 8 | 10.8% | 15.2% |
| 9 | 12.2% | 17.4% |
CHADS-Vasc-skår
C: Kongestiv hjertesvikt (1 poeng)
H: Hypertensjon (1 poeng)
A: Alder 75 år og eldre (2 poeng)
D: Diabetes mellitus (1 poeng)
S: Tidligere hjerneslag eller TIA eller tromboembolisme (2 poeng)
V: Vaskulær sykdom (1 poeng)
A: Alder 65 til 74 år (1 poeng)
Sc: Kjønnskategori: kvinne (1 poeng)
I kliniske studier (se Referanser) har pasienter med ikke-valvulær atrieflimmer og en CHADS-VASc-skår på 0 hatt en svært lav forekomst av tromboemboliske hendelser, og det bør derfor vurderes å avvente behandling. Blant pasienter som er aktuelle for antikoagulasjon, bør blødningsrisikoen beregnes ved hjelp av risikomodeller som ATRIA eller HAS-BLED. Det er i beste fall svak støtte for at acetylsalisylsyre (ASA) kan brukes som monoterapi (det vil si at acetylsalisylsyre som hovedregel ikke bør brukes for å forebygge hjerneslag hos pasienter med atrieflimmer).