Klinisk bakgrund
Vid svÄr trauma Àr blödning den ledande orsaken till förebyggbar död, och tidig aktivering av ett protokoll för massiv transfusion förbÀttrar överlevnaden. SvÄrigheten ligger i att identifiera vilka patienter som faktiskt kommer att behöva massiv transfusion innan labbsvar och bilddiagnostik Àr tillgÀngliga. Beslutet mÄste fattas inom minuter efter ankomst, och bÄde för mycket och för lite har konsekvenser: felaktig aktivering slösar blodprodukter och resurser, försenad aktivering kostar liv.
ABC-poÀngen konstruerades just för detta beslut: att med fyra variabler som finns vid sÀngen vid ankomst snabbt screena för behov av massiv transfusion. PoÀngen Àr inte avsedd att ersÀtta klinisk bedömning, utan att ge ett strukturerat underlag för nÀr ett massivtransfusionsprotokoll ska aktiveras.
BerÀkning av ABC
ABC-poÀngen bestÄr av fyra binÀra variabler, vardera vÀrd 0 eller 1 poÀng:
dÀr avser penetrerande skademekanism, Àr systoliskt blodtryck pÄ akuten, Àr hjÀrtfrekvens pÄ akuten, och avser positiv fokuserad ultraljudsbedömning vid trauma. Summan kan bli 0 till 4. Ett vÀrde pÄ 2 eller högre utgör en positiv screening.
HÀrledningskohorten utgjordes av 596 vuxna traumapatienter direkttransporterade frÄn skadeplatsen till en amerikansk nivÄ I-traumaklinik i Nashville mellan juli 2005 och juni 2006 [1]. Massiv transfusion definierades som 10 eller fler enheter erytrocytkoncentrat inom 24 timmar, och frekvensen var 12,4 %. I denna kohort uppnÄdde ABC-poÀngen en AUROC pÄ 0,842, vilket var jÀmförbart med mer komplexa poÀng som TASH (0,842) och McLaughlin (0,846) [1]. Vid tröskeln 2 poÀng var sensitiviteten 75 % och specificiteten 86 %, med 85 % korrekt klassificerade [1].
Tolkning i praktiken
| ABC-poÀng | Tolkning | Klinisk ÄtgÀrd |
|---|---|---|
| 0 | LÄg sannolikhet för massiv transfusion | Avaktivera inte protokoll pÄ egen hand; följ klinisk bild och labb |
| 1 | MellanlĂ„g sannolikhet | Ăkad vaksamhet; förbered protokoll, övervĂ€g aktivering vid försĂ€mring |
| 2 | Positiv screening | Aktivera massivtransfusionsprotokoll |
| 3 | Hög sannolikhet | Aktivera omedelbart; prioritera kirurgisk ÄtgÀrd |
| 4 | Mycket hög sannolikhet | Aktivera omedelbart; samtidigt bedöm skadeplats för kirurgi/embolisering |
Tröskeln 2 poÀng Àr kalkylatorns positiva screeninggrÀns. Det Àr viktigt att notera att en poÀng under 2 inte utesluter massiv transfusion. Sensitiviteten vid denna tröskel var 75 % i hÀrledningskohorten, vilket innebÀr att en av fyra patienter som faktiskt behöver massiv transfusion missas av poÀngen [1]. Klinisk bedömning, mekanism, anamnes och förlopp mÄste alltid vÀga in.
Validering och prestanda
I en stor extern validering pÄ det tyska TraumaRegister DGU (5 147 patienter, varav 95 % stumpigt trauma, massiv transfusion hos 5,6 %) presterade ABC-poÀngen sÀmre Àn i hÀrledningen [2]. AUC för ABC var lÀgre Àn för TASH (0,889), PWH (0,860) och Vandromme (0,840), och författarna drog slutsatsen att viktade och mer komplexa system övertrÀffar enkla oviktade modeller som ABC [2]. Studien dominerades av stumpigt trauma, vilket skiljer frÄn hÀrledningskohorten dÀr andelen penetrerande trauma sannolikt var högre, typiskt för amerikanska traumacentra.
I den schweiziska traumaregistret (13 222 patienter med svÄrt trauma, ISS 16 eller högre) var ABC-poÀngens diskrimination för massiv transfusion Ànnu lÀgre: c-statistik 0,66 (95 % CI 0,64 till 0,69) i prehospitalt bruk [3]. Vid tröskeln 2 poÀng var sensitiviteten för tidig död (inom 24 timmar) endast 10 %, det vill sÀga 90 % av patienter som dog tidigt hade en ABC-poÀng under 2 [3]. Specificiteten var 90 % eller högre, vilket innebÀr att poÀngen Àr relativt bra pÄ att bekrÀfta hög risk men dÄlig pÄ att utesluta allvarlig blödning. Författarna drog slutsatsen att ABC, TASH och chockindex alla har för lÄg sensitivitet för att fungera som verktyg för att utesluta livshotande blödning [3].
Kalibrering kunde inte utvÀrderas för ABC i den schweiziska studien, eftersom poÀngen inte producerar en sannolikhetsskattning utan endast en binÀr screening [3].
BegrÀnsningar
ABC-poÀngen bygger uteslutande pÄ fyra variabler och ignorerar flera faktorer av betydelse för blödningsrisk: Älder, koagulopati, laktat, basöverskott, hemoglobinvÀrde och skademönster i detalj. PoÀngen Àr utformad för vuxna traumapatienter och ska inte tillÀmpas pÄ barn, gravida eller patienter med icke-traumatisk blödning.
Den kanske viktigaste begrÀnsningen Àr sensitiviteten. I externa kohorter, sÀrskilt dominerade av stumpigt trauma, missar ABC-poÀngen vid tröskeln 2 en betydande andel av patienter som faktiskt krÀver massiv transfusion [2, 3]. Detta gör att poÀngen inte kan anvÀndas som ett uteslutningsverktyg. En patient med ABC-poÀng 0 eller 1 kan ÀndÄ ha allvarlig blödning, och klinisk misstanke ska styra aktivering oberoende av poÀng.
En ytterligare begrÀnsning Àr att FAST inte alltid Àr tillgÀngligt eller tolkbart i prehospitalt bruk eller vid ankomst till mindre kliniker, vilket kan reducera poÀngen till tre variabler och försÀmra prestanda ytterligare.
KĂ€llor
- Nunez TC, Voskresensky IV, Dossett LA, m.fl. Early prediction of massive transfusion in trauma: simple as ABC (assessment of blood consumption)? J Trauma 2009. PMID: 19204506
- Brockamp T, Nienaber U, Mutschler M, m.fl. Predicting on-going hemorrhage and transfusion requirement after severe trauma: a validation of six scoring systems and algorithms on the TraumaRegister DGU. Crit Care 2012. PMID: 22818020
- Costa A, Carron PN, Zingg T, m.fl. Early identification of bleeding in trauma patients: external validation of traumatic bleeding scores in the Swiss Trauma Registry. Crit Care 2022. PMID: 36171598