⭕️ HAS-BLED Score Kalkulator

Innhold (2)

[calc_hasbled]

HAS-BLED-skåren er et anerkjent og validert verktøy som brukes til å vurdere ettårsrisikoen for alvorlige blødninger hos pasienter med atrieflimmer (AF) som bruker antikoagulantia. Den ble utviklet i 2010 ved hjelp av data fra EuroHeart-undersøkelsen.

Komponenter i HAS-BLED-skåren

HAS-BLED-skåren er et akronym som står for

  • Hypertensjon

  • Unormalnyre-/leverfunksjon

  • Hjerneslag

  • Blødningshistorieeller predisposisjon

  • LabilINR (International Normalized Ratio)

  • Eldre (alder > 65 år)

  • Samtidigbruk av legemidler/alkohol

Hver komponent tildeles 1 poeng, med en maksimal poengsum på 9. Poengsummen tar hensyn til ulike risikofaktorer som bidrar til blødningsrisiko, inkludert ukontrollert hypertensjon, nedsatt nyre- eller leverfunksjon, tidligere hjerneslag, blødningshistorikk, ustabil antikoagulasjonskontroll, høy alder og bruk av visse legemidler eller alkohol.

Tolkning av HAS-BLED-skår

  • En skår på 0-1 indikerer lav risiko

  • En skår på 2 tyder på moderat risiko

  • En skår på 3 eller høyere indikerer høy risiko for alvorlige blødninger

Vær oppmerksom på at en høy HAS-BLED-skår ikke bør brukes som en grunn til å avstå fra antikoagulasjonsbehandling. I stedet fungerer den som et verktøy for å identifisere pasienter som kan kreve mer nøye overvåking og håndtering av modifiserbare risikofaktorer.

HAS-BLED-skåren har vist seg å ha moderat prediktiv evne til å forutsi blødningsrisiko hos AF-pasienter, uavhengig av hvilken type oralt antikoagulasjonsmiddel som brukes. Studier har vist at den er like god eller bedre enn andre verktøy for vurdering av blødningsrisiko, som HEMORR2HAGES-, ATRIA-, ORBIT- og GARFIELD-AF-skårer. HAS-BLED-skåren har dessuten vist seg å være prediktiv for intrakraniell blødning, som regnes som den mest ødeleggende komplikasjonen ved bruk av antikoagulantia.

Oppdatert 31. mars 2025