Lungemedisin & VTE·

🇾đŸ‡Ș Caprini-score for VTE-risiko (2005)

Riskstratifiering för venös tromboembolism hos kirurgiska och medicinska patienter.

Oppdatert 22. august 2026

Innhold (6)
Caprini-Score för VTE-risk (2005)
Ålder
Planerad mindre kirurgi
BMI > 25 kg/mÂČ
Svullna ben (aktuellt)
ÅderbrĂ„ck
Sepsis (< 1 mÄnad)
Allvarlig lungsjukdom inkl. pneumoni (< 1 mÄnad)
Avvikande lungfunktion / KOL
Akut hjÀrtinfarkt
HjÀrtsvikt (< 1 mÄnad)
Anamnes pÄ inflammatorisk tarmsjukdom
Medicinsk patient med sÀnglÀge
P-piller eller hormonsubstitution
Graviditet eller post partum (< 1 mÄnad)
Anamnes pÄ oförklarat/upprepat missfall
Artroskopisk kirurgi
Stor öppen kirurgi (> 45 min)
Laparoskopisk kirurgi (> 45 min)
Malignitet (aktuell eller tidigare)
SĂ€ngbunden > 72 timmar
Immobiliserande gipsförband (< 1 mÄnad)
Central venkateter
Tidigare VTE
Hereditet för VTE
Faktor V Leiden
Protrombin 20210A-mutation
Lupusantikoagulans
Antikardiolipinantikroppar
Förhöjt S-homocystein
Heparininducerad trombocytopeni
Annan medfödd/förvÀrvad trombofili
Stroke (< 1 mÄnad)
Elektiv större artroplastik i nedre extremitet
Fraktur i höft, bÀcken eller ben (< 1 mÄnad)
Akut ryggmÀrgsskada / förlamning (< 1 mÄnad)
Resultat0 poÀng

LÄg risk för venös tromboembolism.

Riskkategori
LÄg risk

Kun beslutningsstÞtte. Erstatter ikke klinisk vurdering. Ingen av kalkulatorene er gjennomgÄtt og signert av en navngitt kliniker.

NÄr den brukes

  • Riskstratifiering för VTE för att vĂ€gleda mekanisk eller farmakologisk profylax hos kirurgiska och medicinska inneliggande patienter.

Formel

Addera viktade poĂ€ng (1, 2, 3 eller 5) för varje riskfaktor plus Ă„ldersgrupp. Kategorier: 0–1 lĂ„g, 2 mĂ„ttlig, 3–4 hög, ≄ 5 högsta risk.

Fallgruver og tips

  • Flera faktorer kan rĂ€knas samtidigt, markera varje tillĂ€mpligt alternativ.
  • Högre poĂ€ng stödjer förlĂ€ngd profylax, sĂ€rskilt efter större cancer- eller ortopedkirurgi.

Referanser

  1. Caprini JA. Dis Mon. 2005;51(2-3):70-8.

Klinisk bakgrund

Caprini-poÀngen konstruerades för att strukturera beslutet om farmakologisk trombosprofylax hos inneliggande kirurgiska och medicinska patienter. Beslutet Àr svÄrt eftersom VTE-risk varierar kraftigt mellan individer och ingrepp, och profylaxen i sig medför blödningsrisk. Utan en systematisk riskbedömning tenderar profylaxen att antingen överanvÀndas hos lÄgriskpatienter eller uteslutas hos patienter som faktiskt har nytta av den. PoÀngens huvudsakliga vÀrde ligger i att den med en enda summarisk ÄtgÀrd flyttar lÄgriskpatienter bort frÄn en presumtiv profylaxindikation, samtidigt som den flaggar patienter med sÄ hög risk att enbart mekanisk profylax inte rÀcker.

BerÀkning av Caprini

Caprini-poÀngen Àr en viktad summa av riskfaktorer dÀr varje faktor tilldelas 1, 2, 3 eller 5 poÀng beroende pÄ tillhörig riskvikt:

Caprini-poašng=Pa˚lder+∑i=1nPi\text{Caprini-poĂ€ng} = P_{\text{Ă„lder}} + \sum_{i=1}^{n} P_i

dĂ€r Pa˚lder∈{0,1,2,3}P_{\text{Ă„lder}} \in {0, 1, 2, 3} utifrĂ„n Ă„ldersgrupp och Pi∈{0,1,2,3,5}P_i \in {0, 1, 2, 3, 5} för varje tillĂ€mplig riskfaktor. Åldern ger 0 poĂ€ng vid ≀40\leq 40 Ă„r, 1 vid 41 till 60 Ă„r, 2 vid 61 till 74 Ă„r och 3 vid ≄75\geq 75 Ă„r. EnpoĂ€ngsfaktorer omfattar bland annat BMI > 25 kg/mÂČ, Ă„derbrĂ„ck, sepsis, allvarlig lungsjukdom, hjĂ€rtsvikt och medicinskt sĂ€nglĂ€ge. TvĂ„poĂ€ngsfaktorer inkluderar allmĂ€n kirurgi > 45 min, malignitet, sĂ€ngbundenhet > 72 timmar och central venkateter. TropoĂ€ngsfaktorer utgörs av tidigare VTE, hereditet för VTE och ett flertal trombofilier, bland annat Faktor V Leiden, protrombin 20210A-mutation, lupusantikoagulans och heparininducerad trombocytopeni. Fem poĂ€ng ges för stroke inom en mĂ„nad, elektiv större artroplastik i nedre extremitet, fraktur i höft, bĂ€cken eller ben, samt akut ryggmĂ€rgsskada med förlamning.

Riskkategorierna enligt 2005-revisionen Àr:

PoÀng Kategori
0–1 LĂ„g
2 MÄttlig
3–4 Hög
≄5 Högsta risk

Modellen utvecklades ursprungligen 1991 utifrÄn data frÄn 538 patienter och reviderades 2005 med en utökad lista över riskfaktorer och justerade poÀngvikter [1,2]. 2005-revisionen definierade de fyra riskkategorier som anges ovan. Den Àr konstruerad för att förutsÀga komposit-VTE (djup ventrombos och lungemboli) inom 30 dagar frÄn bedömningstillfÀllet [2].

Tolkning i praktiken

Riskkategorierna översÀtts till profylaxval enligt följande principer:

Kategori PoÀng Rekommenderad ÄtgÀrd
LĂ„g 0–1 Tidig mobilisering; mekanisk profylax vid behov
MÄttlig 2 Mekanisk profylax (intermittent pneumatisk kompression); farmakologisk profylax kan övervÀgas
Hög 3–4 Farmakologisk profylax (lmwh eller lĂ„gdos ofraktionerat heparin) i kombination med mekanisk profylax
Högsta risk ≄5 Farmakologisk profylax; övervĂ€g förlĂ€ngd duration efter stor cancer- eller ortopedkirurgi

För patienter med poÀng >8 har studier visat en VTE-incidens upp mot 11,3% utan kemoprofylax inom 60 dagar [3]. I denna grupp intrÀffar hÀndelser inte enbart omedelbart postoperativt utan sprids över hela follow-up-perioden, varför förlÀngd profylax i upp till 30 dagar rekommenderas av flera författare [3]. Detta stöds av observationsdata frÄn sÄvÀl plastikkirurgiska som allmÀnkirurgiska kohorter [3].

För patienter med högsta risk efter större cancerkirurgi eller ortopedisk ingrepp i nedre extremitet Àr evidensen för förlÀngd profylax stark. Randomiserade studier av lmwh i 7 jÀmfört med 28 dagar efter kirurgi för intraabdominell eller pelvin malignitet visade signifikant fÀrre VTE-hÀndelser vid förlÀngd duration [3].

Validering och prestanda

Den största valideringen hos kirurgiska patienter rapporterades av Bahl och medarbetare i över 8 000 patienter inom allmĂ€nkirurgi, urologi och kĂ€rlkirurgi, med VTE-incidenser pĂ„ 1,3% vid poĂ€ng 5–6, 2,6% vid 7–8 och 6,5% vid >8, samtliga signifikant differentierade [3]. Detta ledde till att poĂ€ng >8 sĂ€rskiljs som en extremriskgrupp.

Pannucci och medarbetare validerade 2005-versionen i VTEPS-nĂ€tverket hos 1 126 plastikkirurgiska patienter utan kemoprofylax vid fem amerikanska tertiĂ€ra centra [3]. Vid 60 dagar var den sammanlagda VTE-incidensen 1,69%. PoĂ€ng >8 var associerat med markant förhöjd risk jĂ€mfört med poĂ€ng 3–4 (OR 20,9, p < 0,001), 5–6 (OR 9,9, p < 0,001) och 7–8 (OR 4,6, p = 0,015). Incidensen i gruppen >8 nĂ„dde 11,3%, ungefĂ€r dubbelt sĂ„ hög som i Bahls kohort, vilket delvis förklaras av lĂ€ngre follow-up (60 vs 30 dagar) och av att alla patienter i VTEPS saknade kemoprofylax.

En systematisk översikt av Hayssen och medarbetare granskade 57 studier som anvĂ€nt Caprini-poĂ€ngen för att tilldela riskkategorier och rapporterat motsvarande VTE-frekvenser [2]. Översikten pĂ„visade pĂ„taglig heterogenitet i implementeringen: endast 25% av studierna anvĂ€nde de validerade cut-off-nivĂ„erna, medan 46% anvĂ€nde fyra kategorier men med avvikande grĂ€nsvĂ€rden. VTE-frekvensen för den lĂ€gsta riskkategorin varierade frĂ„n 0% till 12,3% och för den högsta frĂ„n 0% till 40%. Endast 30% av studierna mĂ€tte utfallet vid 30 dagar, den tidpunkt modellen Ă€r avsedd för [2].

En jÀmförande studie av Gibbs och medarbetare vid en amerikansk ortopedisk klinik testade Caprini mot en institutionsspecifik modell hos 80 patienter som genomgÄtt elektiv höft- eller knÀartroplastik [4]. MedelvÀrdet för Caprini var 9,50 hos patienter med VTE och 9,35 hos kontroller (p = 0,797), och AUC uppgick till 0,52, vilket motsvarar ingen diskriminering alls. Anledningen Àr mekanisk: 2005-versionen tilldelar samtliga elektiva artroplastikpatienter i nedre extremitet 5 poÀng per default, varvid samtliga hamnar i högsta riskkategorin oavsett övriga faktorer.

BegrÀnsningar

Den viktigaste begrÀnsningen gÀller elektiv ortopedisk kirurgi i nedre extremitet. DÄ 2005-versionen ger 5 poÀng för artroplastik i sig, hamnar samtliga patienter i kategorin högsta risk. PoÀngen kan dÀrför inte diskriminera inom denna population, och AUC har uppmÀtts till 0,52 [4]. En 2013-revidering av modellen delade upp poÀngen och lade till faktorer som rökning, blodtransfusion och BMI > 40, men 2005-versionen saknar denna differentiering [2,4].

Modellen Àr huvudsakligen validerad hos kirurgiska patienter. TillÀmpning pÄ medicinska inneliggande patienter Àr mindre vÀl studerad, Àven om vissa valideringar finns för medicinsk patient med sÀnglÀge [2,3].

Caprini-poÀngen förutsÀger komposit-VTE och sÀrskiljer inte risk för djup ventrombos mot risk för lungemboli [2]. Den avser hÀndelser inom 30 dagar, men mÄnga publicerade valideringsstudier anvÀnder andra follow-up-perioder, vilket försvÄrar direkt jÀmförelse mellan studier [2].

Den systematiska översikten visade att heterogeniteten i implementeringen Àr sÄ stor att samma riskkategorier kan motsvara VTE-frekvenser frÄn 0% till över 40% beroende pÄ studie [2]. Detta understryker att poÀngen bör tolkas i relation till den population och det ingrepp som Àr aktuellt, inte som en absolut riskkvot.

Slutligen kan flera faktorer tillÀmpas samtidigt, och vissa patienter ackumulerar poÀng frÄn relaterade men inte oberoende faktorer, till exempel malignitet och stor kirurgi för samma malignitet. Detta kan leda till en överskattning av den verkliga riskökningen.

KĂ€llor

  1. Caprini JA. Thrombosis risk assessment as a guide to quality patient care. Dis Mon 2005;51(2-3):70-8. PMID: 15900257
  2. Hayssen H, Cires-Drouet R, Englum B m.fl. Systematic review of venous thromboembolism risk categories derived from Caprini scores. J Vasc Surg Venous Lymphat Disord 2022;10(6):1401-1409.e7. PMID: 35926802
  3. Pannucci CJ, Bailey SH, Dreszer G m.fl. Validation of the Caprini risk assessment model in plastic and reconstructive surgery patients. J Am Coll Surg 2011;212(1):105-112. PMID: 21093314
  4. Gibbs B, Paek S, Wojciechowski N m.fl. A comparison of the Caprini score with an institutional risk assessment tool for prediction of venous thromboembolism after total joint arthroplasty at an urban tertiary care health safety net hospital. Arthroplast Today 2023;23:101194. PMID: 37745953
Nyckelord
CapriniVTEDVTthromboprophylaxis