Klinisk bakgrund
Synkope Àr ett vanligt akutmottagningsbesvÀr dÀr den initiala utredning ofta inte avslöjar en allvarlig orsak. En andel av patienterna drabbas ÀndÄ av allvarliga hÀndelser inom 30 dagar, bland annat arytmier, hjÀrtinfarkt, strukturell hjÀrtsjukdom, lungemboli och död. Beslutet att skriva hem en patient frÄn akutmottagningen blir dÀrför en avvÀgning mellan att inte missa en allvarlig orsak och att inte lÀgga in patienter i onödan. Canadian Syncope-riskpoÀng togs fram för att ge ett strukturerat stöd för just detta beslut, med sÀrskild syftning pÄ att identifiera patienter med sÄ lÄg risk att utskrivning Àr sÀker.
BerÀkning av Canadian Syncope-riskpoÀng
PoĂ€ngen bygger pĂ„ nio variabler som samlas in under akutmottagningsbesöket: anamnes, klinisk status, EKG, troponin och lĂ€karens bedömning av sannolik synkopemekanism. TvĂ„ variabler Ă€r negativa, det vill sĂ€ga minskar poĂ€ngen och dĂ€rmed risken: predisposition för vasovagala symtom och diagnos vasovagal synkope pĂ„ akuten. Ăvriga sju variabler tillför poĂ€ng och Ă„terspeglar kardiovaskulĂ€r risk.
PoÀngintervallet strÀcker sig frÄn -3 till +11.
HĂ€rledningskohorten utgjordes av 4030 vuxna patienter (â„16 Ă„r) som sökte för synkope inom 24 timmar vid sex stora kanadensiska akutmottagningar mellan september 2010 och februari 2014 [1]. MedelĂ„ldern var 53,6 Ă„r, 55,5% var kvinnor, och 9,5% lades in. Det primĂ€ra utfallet var adjudikerade allvarliga hĂ€ndelser inom 30 dagar, vilket intrĂ€ffade hos 147 patienter (3,6%). Av 43 kandidatprediktorer valdes nio ut i den slutgiltiga modellen, som uppvisade god diskrimination med c-statistik 0,88 (95% CI 0,85 till 0,90) och god kalibrering (goodness-of-fit p = 0,11) [1].
Tolkning i praktiken
PoÀngen översÀtts till riskkategorier med olika handlingsrekommendationer. KategorigrÀnserna hÀrstammar frÄn en poolad analys av hÀrlednings- och valideringskohorterna omfattande 8233 patienter [3].
| Riskkategori | PoÀng | Observerad 30-dagarsrisk | Rekommenderad ÄtgÀrd |
|---|---|---|---|
| Mycket lÄg risk | -3 till -2 | 0,3% | Utskrivning |
| LĂ„g risk | -1 till 0 | â€1,0% | Utskrivning |
| Medelhög risk | +1 till +3 | 7,8% | Individuell bedömning med patienten; övervÀg kort observation eller utredning |
| Hög risk | +4 till +5 | >20% | SjukhusinlÀggning |
| Mycket hög risk | â„+6 | 42,7% | SjukhusinlĂ€ggning |
I den poolade kohorten dog ingen patient i grupperna mycket lÄg och lÄg risk av ventrikulÀr arytmi, och endast ett dödsfall (orsakat av sepsis) förekom i dessa grupper [3]. Detta stÀrker poÀngens roll som ett verktyg för att identifiera patienter som kan skrivas hem med sÀkerhet.
Tröskeln -1 har sÀrskilt studerats som en avgrÀnsning för lÄg risk. I valideringskohorten gav denna tröskel en sensitivitet pÄ 97,8% (95% CI 93,8 till 99,6%) och en specificitet pÄ 44,3% (95% CI 42,7 till 45,9%) [2]. I hÀrledningskohorten var sensitiviteten 97,7% vid samma tröskel [1].
Validering och prestanda
Den stora externa valideringen genomfördes prospektivt vid nio kanadensiska akutmottagningar mellan mars 2014 och april 2018 och omfattade 3819 patienter med synkope [2]. MedelÄldern var 53,9 Är och 54,7% var kvinnor. Allvarliga hÀndelser inom 30 dagar intrÀffade hos 139 patienter (3,6%), varav 13 dog. AUC var 0,91 (95% CI 0,88 till 0,93), vilket Àr i nivÄ med hÀrledningskohorten. Kalibreringen var utmÀrkt med en kalibreringssluttning pÄ 1,0 och ingen signifikant skillnad mellan förutsagd och observerad risk (p = 0,26). Andelen patienter med allvarliga hÀndelser ökade frÄn 0,3% i gruppen mycket lÄg risk till 51,3% i gruppen mycket hög risk [2].
En amerikansk prospektiv validering vid sex akutmottagningar (2020 till 2024) omfattande 1263 patienter â„40 Ă„r med synkope eller presynkope visade dĂ€remot sĂ€mre prestanda [4]. AUC för allvarliga hĂ€ndelser var 0,72 (95% CI 0,67 till 0,78). Vid tröskeln CSRS <0 var sensitiviteten 91,9% (95% CI 85,7 till 98,1%) och negativt prediktivt vĂ€rde 97,5%. I denna kohort var medianĂ„ldern högre (66 Ă„r) och andelen allvarliga hĂ€ndelser större (5,9%). FAINT score, ett alternativt instrument för patienter â„40 Ă„r, var mer sensitivt Ă€n lĂ€kares osystematiska riskbedömning, medan CSRS inte var det [4].
En systematisk översikt och metaanalys frĂ„n 2025 identifierade CSRS som en av tre kliniska beslutsregler för synkope som validerats i fler Ă€n tvĂ„ studier [5]. CSRS var validerad i fem studier med positiv likelihoodkvot 1,15 till 2,58 och negativ likelihoodkvot 0,05 till 0,50. Ăversikten konstaterar att beviskvaliteten för de flesta beslutsregler Ă€r lĂ„g, men att CSRS tillhör de bĂ€st validerade.
BegrÀnsningar
PoÀngen gÀller patienter dÀr ingen allvarlig orsak till synkopen identifieras under den initiala akutmottagningsutredningen. Om en allvarlig diagnos Àr uppenbar vid indexbesöket, till exempel aortadissektion, gastrointestinal blödning eller akut hjÀrtinfarkt, ska patienten handlÀggas utifrÄn den diagnosen och inte riskstratifieras med CSRS.
TvÄ av variablerna krÀver klinisk bedömning: predisposition för vasovagala symtom och diagnos vasovagal respektive kardiell synkope pÄ akuten. Dessa Àr subjektiva och kan variera mellan bedömare, vilket sÀnker reproducerbarheten. I den amerikanska valideringen, dÀr patienterna var Àldre och utfallsfrekvensen högre, var diskriminationen lÀgre Àn i de kanadensiska studierna [4]. Detta tyder pÄ att poÀngen kan prestera sÀmre i populationer med högre Älder och högre andel kardiovaskulÀr sjukdom Àn den ursprungliga kohorten.
PoÀngen Àr heller inte utvÀrderad för barn under 16 Är eller för patienter med presynkope utan fullstÀndig medvetslöshet i de ursprungliga studierna, Àven om den amerikanska valideringen inkluderade presynkope [4]. TroponinvÀrdet definieras utifrÄn lokal metodens övre normalgrÀns, vilket innebÀr att olika laboratorier kan klassa samma patient olika.
KĂ€llor
- Thiruganasambandamoorthy V m.fl. Development of the Canadian Syncope Risk Score to predict serious adverse events after emergency department assessment of syncope. CMAJ 2016. PMID: 27378464
- Thiruganasambandamoorthy V m.fl. Multicenter Emergency Department Validation of the Canadian Syncope Risk Score. JAMA Intern Med 2020. PMID: 32202605
- Thiruganasambandamoorthy V m.fl. Personalised risk prediction following emergency department assessment for syncope. Emerg Med J 2022. PMID: 34740890
- Suh EH m.fl. Validation of 2 Syncope Risk Scores and Comparison With Physician Risk Estimation. JAMA Netw Open 2026. PMID: 42154462
- Wakai A m.fl. Risk-stratification tools for emergency department patients with syncope: A systematic review and meta-analysis of direct evidence for SAEM GRACE. Acad Emerg Med 2025. PMID: 39496561