Akuttmedisin & traume·

🇾đŸ‡Ș Appendicitis Inflammatory Response (AIR)-score

Riskstratifierar misstÀnkt appendicit med hjÀlp av kliniska och inflammatoriska markörer.

Oppdatert 22. august 2026

Innhold (7)
Appendicitis Inflammatory Response (AIR)-Score
KrÀkningar
SmÀrta i höger fossa iliaca
SlÀppömhet eller muskulÀrt försvar
Kroppstemperatur ≄38,5 °C
PolymorfonukleÀra leukocyter (neutrofiler)
LPK (leukocyter)
CRP
Resultat0 poÀng

PoĂ€ng 0–4: lĂ„g sannolikhet, öppenvĂ„rdsuppföljning kan vara lĂ€mpligt.

Kun beslutningsstÞtte. Erstatter ikke klinisk vurdering. Ingen av kalkulatorene er gjennomgÄtt og signert av en navngitt kliniker.

NÄr den brukes

  • Stratifiering av misstĂ€nkt appendicit, Ă€ven hos barn, för att skilja lĂ„griskpatienter frĂ„n patienter med hög sannolikhet.

Formel

KrĂ€kningar 1, smĂ€rta i höger fossa iliaca 1, slĂ€ppömhet/försvar (lĂ€tt 1, mĂ„ttligt 2, uttalat 3), temperatur ≄38,5 °C 1, neutrofiler (70–84 %=1, ≄85 %=2), LPK (10–14,9=1, ≄15=2), CRP (10–49=1, ≄50=2). Intervall 0–12. 0–4 lĂ„g, 5–8 obestĂ€mt, 9–12 hög.

Referanser

  1. Andersson M, Andersson RE. World J Surg. 2008;32(8):1843-9.

Klinisk bakgrund

Akut appendicit förblir en diagnostisk utmaning trott tillgÄng till bildgivning. Negativa appendektomifrekvenser pÄ 10 till 15 procent har rapporterats i europeiska kohorter, och klinisk bedömning ensam har visat sig otillrÀcklig för att sÀkert skilja appendicit frÄn ospecifik buksmÀrta [3]. Appendicitis Inflammatory Response (AIR)-score utvecklades för att överbrygga svagheterna i Àldre scoringsystem, framför allt Alvarado-score, som saknar CRP som variabel och som bygger pÄ en kohort av redan opererade patienter snarare Àn alla med misstÀnkt appendicit [1,3]. AIR-score Àr inte ett diagnostiskt instrument i sig utan ett verktyg för riskstratifiering som syftar till att identifiera patienter med sÄ lÄg sannolikhet att vidare utredning kan undvikas, och patienter med sÄ hög sannolikhet att omedelbar kirurgisk bedömning Àr motiverad. Den stora mellangruppen, cirka 37 till 40 procent av patienterna, ska gÄ vidare till bildgivning eller observation med omsökning [1,3].

BerÀkning av Appendicitis Inflammatory Response

AIR=V+PRFI+R+T+N+W+C\text{AIR} = V + P_{\text{RFI}} + R + T + N + W + C

dÀr variablerna poÀngsÀttes enligt:

Variabel 0 1 2 3
VV, krÀkningar Nej Ja
PRFIP_{\text{RFI}}, smÀrta i höger fossa iliaca Nej Ja
RR, slÀppömhet eller muskulÀrt försvar Inget LÀtt MÄttligt Uttalat
TT, kroppstemperatur ≄38,5\geq 38{,}5 °C Nej Ja
NN, polymorfonukleĂ€ra leukocyter <70 %<70,% 7070–84 %84,% ≄85 %\geq 85,%
WW, LPK (×109\times 10^9/L) <10,0<10{,}0 10,010{,}0–14,914{,}9 ≄15,0\geq 15{,}0
CC, CRP (mg/L) <10<10 1010–4949 ≄50\geq 50

Total poĂ€ngspann Ă€r 0 till 12. Scoret hĂ€rleddes ur en prospektiv kohort om 545 patienter inskrivna vid fyra sjukhus för misstĂ€nkt appendicit [1]. Åtta variabler med oberoande diagnostiskt vĂ€rde identifierades (smĂ€rta i höger fossa iliaca, slĂ€ppömhet, muskulĂ€rt försvar, LPK, andel neutrofiler, CRP, kroppstemperatur och krĂ€kningar), och scoret konstruerades pĂ„ 316 slumpmĂ€ssigt utvalda patienter och utvĂ€rderades pĂ„ Ă„terstĂ„ende 229 med ordinerad logistisk regression, med fokus pĂ„ att identifiera avancerad appendicit. Utfallet var histopatologiskt verifierad appendicit, dĂ€r avancerad appendicit definierades som transmural nekros eller perforation.

Tolkning i praktiken

Band AIR-poÀng Handlingsförslag
LĂ„g sannolikhet 0–4 Poliklinisk handlĂ€ggning med planerad Ă„terkontroll inom 24 timmar. Vidare utredning kan i regel undvikas.
ObestĂ€md sannolikhet 5–8 Bildgivning, företrĂ€desvis ultraljud först och CT vid oklart ultraljudsresultat, alternativt inobservation med omsökning av scoret.
Hög sannolikhet 9–12 Omedelbar kirurgisk bedömning för stĂ€llningstagande till operation.

Den lÄga gruppen syftar till att utesluta avancerad appendicit med hög negativt prediktivt vÀrde och dÀrmed minska onödiga inlÀggningar och bilddiagnostiska undersökningar [2]. Den höga gruppen syftar till att selektera patienter för akut kirurgi och dÀrmed minska negativa appendektomier. Den obestÀmda gruppen utgör cirka 37 till 40 procent av patienterna och krÀver kompletterande utredning [1,3]. Scoret kan upprepas under observation, och stigande poÀng kan motivera fortsatt utredning eller kirurgi [2,3].

Validering och prestanda

Den största externa valideringen genomfördes prospektivt inom STRAPPSCORE-studien med 3 878 patienter vid 25 svenska sjukhus (universitetssjukhus, lĂ€nssjukhus och nĂ€rsjukhus) mellan 2009 och 2012 [2]. ROC-arean var 0,89 (95 % KI 0,88–0,90) för komplicerad appendicit och 0,83 (KI 0,82–0,84) för all appendicit. Vid lĂ„g-grĂ€nsen 0–4 poĂ€ng var sensitiviteten för komplicerad appendicit 96 procent och det negativt prediktiva vĂ€rdet 99 procent. Vid hög-grĂ€nsen ≄9\geq 9 var specificiteten 98 procent och det positivt prediktiva vĂ€rdet 86 procent totalt, högre bland barn (99 procent) och mĂ€n (89 procent). Scoret presterade bĂ€st hos barn under 15 Ă„r (ROC 0,87 för all appendicit, 0,92 för komplicerad) och hos patienter med symtomduration över 47 timmar (ROC 0,86 respektive 0,93) [2].

I en nederlÀndsk extern validering om 941 konsekutiva patienter var ROC-arean 0,96 för AIR jÀmfört med 0,82 för Alvarado (p<0,05p < 0{,}05) [3]. AIR övertrÀffade Alvarado Àven i svÄrare undergrupper: kvinnor, barn och Àldre. I lÄg-gruppen (<5 poÀng) klassificerades 533 patienter (57 procent), varvid 25 (5 procent) hade appendicit. I hög-gruppen (>8 poÀng) klassificerades 36 patienter, samtliga med appendicit, vilket motsvarar ett positivt prediktivt vÀrde pÄ 100 procent i denna kohort [3].

En prospektiv pediatrisk studie om 184 barn (0–17 Ă„r) som genomgick appendektomi visade att AIR-score skilde perforerad frĂ„n icke-perforerad appendicit med en AUC pĂ„ 0,80 (95 % KI 0,72–0,87) vid cut-off ≄9\geq 9, med sensitivitet 89,5 procent och specificitet 71,9 procent [4]. Median-AIR var 10 (IQR 9–11) vid perforerad appendicit mot 7 (IQR 6–9) vid icke-perforerad (p<0,001p < 0{,}001). Inget barn med perforerad appendicit klassificerades felaktigt i lĂ„g-gruppen [4].

En brittisk multicenterstudie (RIFT) utvÀrderade 15 riskprediktionsmodeller hos 5 345 vuxna patienter i 154 sjukhus och fann att AIR-score fungerade bÀst för mÀn men var mindre anvÀndbart för att identifiera lÄgriskpatienter bland kvinnor, hos vilka frekvensen negativa appendektomier var hög [5]. I denna vuxna population presterade Adult Appendicitis Score bÀst overall [5].

BegrÀnsningar

AIR-score Àr inte ett diagnostiskt test utan ett strukturerat stöd för riskstratifiering. Det ersÀtter inte klinisk bedömning och ska inte anvÀndas som enda grund för att operera eller att skicka hem en patient [2,3].

Den obestÀmda gruppen utgör en betydande andel av patienterna (37 till 40 procent), och scoret kan dÀrmed inte ersÀtta bildgivning hos dessa patienter [1,3].

Scoret presterar sÀmre hos kvinnor Àn hos mÀn, sÀrskilt i vuxna populationer med hög andel ospecifik buksmÀrta, dÀr en brittisk studie fann att AIR var mindre anvÀndbart för att identifiera lÄgriskpatienter bland kvinnor [5]. Detta speglar att kvinnor har högre frekvens negativa appendektomier och icke-kirurgiska diagnoser [2,5].

Andel neutrofiler saknas relativt ofta i kliniskt material och var den vanligaste saknade variabeln i den svenska valideringskohorten (15 procent av patienterna) [2]. Vid mer Àn tvÄ saknade variabler kan scoret inte berÀknas reliabelt.

Scoret har inte validerats för gravida kvinnor eller för barn under fem Är i tillrÀcklig omfattning och bör anvÀndas med försiktighet i dessa grupper.

Svensk kontext

Den dominerande valideringen av AIR-score Ă€r svensk och omfattar 3 878 patienter vid 25 sjukhus [2]. Den rekommenderade justeringen av lĂ„g-grĂ€nsen frĂ„n det ursprungliga cut-offet ≄5\geq 5 till ≄4\geq 4 poĂ€ng föreslogs i denna kohort för att uppnĂ„ 99 procents sensitivitet för komplicerad appendicit, men kalkylatorn anvĂ€nder de ursprungliga grĂ€nsvĂ€rdena (0–4 lĂ„g, 5–8 obestĂ€md, 9–12 hög), vilket i valideringen gav 96 procents sensitivitet och 94 procents NPV för all appendicit [2]. Den svenska valideringen visade ocksĂ„ att scoret Ă€r oberoende av undersökarens erfarenhetsnivĂ„, vilket talar för att det kan anvĂ€ndas likvĂ€rdigt av ST-lĂ€kare och specialister [2].

KĂ€llor

  1. Andersson M, Andersson RE. The appendicitis inflammatory response score: a tool for the diagnosis of acute appendicitis that outperforms the Alvarado score. World J Surg 2008;32(8):1843–9. PMID: 18553045
  2. Andersson M, Kolodziej B, Andersson RE. Validation of the Appendicitis Inflammatory Response (AIR) Score. World J Surg 2021;45(7):2081–2091. PMID: 33825049
  3. de Castro SM, ÜnlĂŒ Ç, Steller EP m.fl. Evaluation of the appendicitis inflammatory response score for patients with acute appendicitis. World J Surg 2012;36(7):1540–1545. PMID: 22447205
  4. Pogorelić Z, Mihanović J, Ninčević S m.fl. Validity of appendicitis inflammatory response score in distinguishing perforated from non-perforated appendicitis in children. Children (Basel) 2021;8(4):309. PMID: 33921577
  5. Bhangu A, RIFT Study Group on behalf of the West Midlands Research Collaborative. Evaluation of appendicitis risk prediction models in adults with suspected appendicitis. Br J Surg 2020;107(1):73–86. PMID: 31797357
Nyckelord
appendicitisAIRCRPabdominal pain