Hepatologi & gastroenterologi·

🇾đŸ‡Ș Harmless Acute Pancreatitis Score (HAPS)

Predicerar icke-allvarligt förlopp vid akut pankreatit.

Oppdatert 23. august 2026

Innhold (7)
Harmless Acute Pancreatitis Score (HAPS)
SlÀppömhet eller muskelförsvar vid undersökning
Serumkreatinin
Hematokrit
ResultatOfarligt (0 poÀng)

Alla tre fynd gynnsamma: ett icke-allvarligt förlopp (ingen pankreasnekros, inget behov av dialys eller mekanisk ventilation, ingen död) Àr mycket sannolikt.

HAPS (0-3)
0

Kun beslutningsstÞtte. Erstatter ikke klinisk vurdering. Ingen av kalkulatorene er gjennomgÄtt og signert av en navngitt kliniker.

NÄr den brukes

  • Identifiera, vid inlĂ€ggning, patienter med akut pankreatit som Ă€r mycket sannolika att fĂ„ ett icke-allvarligt förlopp.

Formel

En poÀng vardera för slÀppömhet/muskelförsvar, förhöjt kreatinin (>=2 mg/dL), eller förhöjd hematokrit (man >43%, kvinna >39,6%). Ett resultat pÄ 0 predicerar ett ofarligt (icke-allvarligt) förlopp.

Fallgruver og tips

  • VĂ€rdet av HAPS ligger i dess höga specificitet/negativa prediktiva vĂ€rde för ett milt förlopp, inte i att riskstratifiera allvarlig sjukdom.
  • Kan tillĂ€mpas inom den första timmen efter inlĂ€ggning med bedside-undersökning och basala labbprover.

Referanser

  1. Lankisch PG, et al. Clin Gastroenterol Hepatol. 2009;7(6):702-5.

Klinisk bakgrund

Harmless Acute Pancreatitis Score (HAPS) fyller en specifik lucka i riskstratifieringen vid akut pankreatit: att snabbt och enkelt identifiera patienter vid inlÀggning som har sÄ lÄg risk för ett allvarligt förlopp att intensivvÄrd inte Àr indicerad, och som potentiellt kan handlÀggas pÄ en vanlig vÄrdavdelning eller till och med polikliniskt. De flesta patienter med akut pankreatit har ett lindrigt förlopp, men etablerade scoringsystem som Ranson och APACHE II krÀver data som inte Àr tillgÀngliga förrÀn efter 48 timmar eller Àr för komplexa för akutbedömning. HAPS Àr konstruerat för att kunna berÀknas inom cirka 30 minuter efter inlÀggning med enbart klinisk undersökning och basala labbprover.

PoÀngen Àr alltsÄ inte ett instrument för att hitta högriskpatienter, utan ett screeningverktyg för att med hög sÀkerhet utesluta allvarlig sjukdom. Dess kliniska vÀrde ligger i den höga specificiteten och det höga positiva prediktiva vÀrdet för ett milt förlopp, inte i sensitiviteten för att fÄnga upp svÄr pankreatit.

BerÀkning av Harmless Acute Pancreatitis Score

HAPS=P+C+H\text{HAPS} = P + C + H

dÀr:

  • P=1P = 1 om slĂ€ppömhet eller muskelförsvar vid undersökning föreligger, annars 00
  • C=1C = 1 om Scr≄2 mg/dLS_{cr} \geq 2,\text{mg/dL}, annars 00
  • H=1H = 1 om hematokrit >43%> 43% (mĂ€n) eller >39,6%> 39{,}6% (kvinnor), annars 00

Ett resultat pÄ 0 poÀng, det vill sÀga frÄnvarande slÀppömhet och muskelförsvar, normalt serumkreatinin och normal hematokrit, predicerar ett ofarligt (icke-allvarligt) förlopp. Varje poÀng tillkommer endast nÀr motsvarande avvikelse föreligger; poÀngen strÀcker sig frÄn 0 till 3.

HĂ€rledningskohorten utgjordes av 394 patienter inskrivna vid Municipal Clinic of LĂŒneburg, Tyskland, mellan 1987 och 2003, samtliga med en första episod av akut pankreatit [1]. Utfallet som modellerades var ett icke-allvarligt förlopp, definierat som avsaknad av pankreasnekros, inget behov av artificiell ventilation eller dialys, samt icke-dödlig utgĂ„ng. FrĂ„n en rad parametrar vid inlĂ€ggning valdes de tre som starkast predicerade ett milt förlopp ut och kombinerades till HAPS. Scoret validerades dĂ€refter i en tysk multicenterstudie med 452 patienter inskrivna mellan 2004 och 2006 [1].

Tolkning i praktiken

HAPS-poÀng Tolkning Klinisk handling
0 Hög sannolikhet för milt förlopp Icke-ICU-vÄrd pÄ vanlig vÄrdavdelning Àr adekvat. Tidig hemgÄng kan övervÀgas efter kort observation om smÀrta och intag förbÀttras, men krÀver klinisk bedömning av hela bilden.
1–3 Allvarligt förlopp kan inte uteslutas Standardövervakning pĂ„ vĂ„rdavdelning. Komplettera med mer omfattande riskstratifiering (BISAP, Ranson vid 48 timmar, CRP vid 48 timmar, bilddiagnostik vid behov). IntensivvĂ„rd bedöms utifrĂ„n klinisk bild, inte utifrĂ„n HAPS-poĂ€ngen ensam.

Det Àr viktigt att förstÄ att HAPS Àr ett uteslutningstest. Ett poÀng pÄ 0 innebÀr inte att patienten Àr frisk, utan att sannolikheten för att utveckla svÄr pankreatit med organpÄverkan eller nekros Àr lÄg. Beslutet om vÄrdnivÄ ska ÀndÄ ta hÀnsyn till patientens allmÀntillstÄnd, etiologi, smÀrta, förmÄga till peroral nutrition och eventuella komorbiditeter.

Validering och prestanda

En svensk validering utfördes vid Karolinska sjukhushuset i Stockholm pÄ 531 patienter inskrivna mellan 2004 och 2009 [2]. Studien bekrÀftade att HAPS har hög specificitet för att predicera ett icke-allvarligt förlopp. Författarna noterade att hematokrit inte var tillgÀngligt för alla patienter och ersatte dÄ hematokrit med hemoglobin, vilket gav jÀmförbara resultat. Detta Àr relevant eftersom hematokrit inte alltid analyseras akut vid inlÀggning pÄ alla svenska sjukhus.

En indisk pilotstudie vid Asian Institute of Gastroenterology, Hyderabad, inkluderade 103 direktinlagda patienter med första episoden av akut pankreatit [3]. HÀr var sensitiviteten för ett milt förlopp lÀgre Àn i hÀrledningskohorten, och negativa prediktiva vÀrdet var mÀttligt, vilket tyder pÄ att prestandan varierar mellan populationer med olika etiologisk sammansÀttning och sjukdoms panorama.

En systematisk översikt och metaanalys frÄn 2021 identifierade 20 studier med sammanlagt 6 374 patienter [4]. NÀr HAPS anvÀndes enligt sin ursprungliga definition visade det ett högt positivt prediktivt vÀrde för att identifiera patienter med icke-allvarlig pankreatit. NÀr scoret i stÀllet anvÀndes för att predicera lindrig pankreatit enligt Revised Atlanta Classification, var det positiva prediktiva vÀrdet lÀgre, vilket speglar att utfallsdefinitionerna skiljer sig Ät mellan studier.

I en retrospektiv jĂ€mförelse av sex scoringsystem vid Tan Tock Seng Hospital, Singapore, pĂ„ 653 patienter, presterade HAPS sĂ€mst av alla system för att predicera svĂ„r akut pankreatit med ett AUC pĂ„ 0,687 [5]. SOFA hade högst AUC (0,966) följt av Ranson vid 48 timmar (0,857). HAPS specificitet för svĂ„r pankreatit var endast 49,7 procent, vilket Ă€r förvĂ€ntat eftersom instrumentet inte Ă€r designat för att identifiera svĂ„r sjukdom. Sensitiviteten var ocksĂ„ lĂ„g. Översikten bekrĂ€ftar att HAPS Ă€r ett screeningverktyg för att utesluta allvarlig sjukdom, inte ett instrument för att hitta den.

En prospektiv jÀmförelse av HAPS och BISAP vid Maharaja Agrasen Hospital, New Delhi, pÄ 102 patienter fann att HAPS hade en sammanlagd trÀffsÀkerhet pÄ 65,7 procent jÀmfört med 62,7 procent för BISAP [6]. Kohorten var dock prÀglad av remissbias med mycket hög dödlighet (82,3 procent) och hög frekvens komplikationer, vilket gör resultaten svÄra att generalisera till okomplicerade akutmottagningspopulationer. Studien illustrerar att HAPS prestanda Àr starkt beroende av patientpopulationen och att scoret inte lÀmpar sig för selekterade tertÀra kohorter med hög andel svÄr sjukdom.

BegrÀnsningar

HAPS gÀller enbart för patienter med en första episod av akut pankreatit. Vid recidiverande pankreatit kan sjukdomsförloppet skilja sig frÄn det första skovet, och scoret har inte validerats för denna grupp.

Instrumentet Àr inte konstruerat för att predicera svÄr sjukdom. LÄg sensitivitet för svÄr pankreatit har visats i flera externa valideringar [5]. Att anvÀnda HAPS för att riskstratifiera allvarlig sjukdom Àr felaktigt och kan leda till att högriskpatienter underskattas.

Hematokrittrösklarna Àr könspecifika (mÀn >43 procent, kvinnor >39,6 procent), och vissa externa valideringar har anvÀnt en enhetlig tröskel pÄ 44 procent, vilket avviker frÄn den ursprungliga definitionen [6]. Detta kan pÄverka prestandan och gör studier svÄra att jÀmföra direkt.

Scoret inkluderar inte Älder, etiologi, BMI eller komorbiditeter, faktorer som pÄverkar prognosen vid akut pankreatit. En patient med hög Älder och uttalad kardiovaskulÀr sjukdom kan ha en poÀng pÄ 0 och ÀndÄ löpa ökad risk för komplikationer.

HAPS bör inte anvÀndas som enda underlag för beslut om tidig hemgÄng. Det kan vara ett stöd för att vÀlja vÄrdnivÄ, men klinisk bedömning av patientens allmÀntillstÄnd, smÀrtkontroll, förmÄga till peroral nutrition och laboratorieuppföljning mÄste vÀga in.

Svensk kontext

Den svenska valideringen frÄn Karolinska [2] Àr den mest relevanta externa valideringen för svensk praxis, Àven om den speglar en stor universitetsklinik med en specifik patientpopulation. Studien visade att HAPS presterar vÀl Àven utanför sin ursprungliga tyska kontext, men att hematokrit inte alltid Àr tillgÀngligt vid akut inlÀggning, varför ersÀttning med hemoglobin kan bli aktuell i praktiken. Detta bör beaktas vid implementering pÄ svenska akutmottagningar dÀr akut hematokrit inte analyseras rutinmÀssigt.

KĂ€llor

  1. Lankisch PG, Weber-Dany B, Hebel K, m.fl. The harmless acute pancreatitis score: a clinical algorithm for rapid initial stratification of nonsevere disease. Clin Gastroenterol Hepatol. 2009. PMID: 19245846
  2. Oskarsson V, Mehrabi M, Orsini N, m.fl. Validation of the harmless acute pancreatitis score in predicting nonsevere course of acute pancreatitis. Pancreatology. 2011. PMID: 21968430
  3. Talukdar R, Sharma M, Deka A, m.fl. Utility of the "harmless acute pancreatitis score" in predicting a non-severe course of acute pancreatitis: a pilot study in an Indian cohort. Indian J Gastroenterol. 2014. PMID: 24671724
  4. Maisonneuve P, Lowenfels AB, Lankisch PG. The harmless acute pancreatitis score (HAPS) identifies non-severe patients: A systematic review and meta-analysis. Pancreatology. 2021. PMID: 34629293
  5. Teng TZJ, Tan JKT, Baey S, m.fl. Sequential organ failure assessment score is superior to other prognostic indices in acute pancreatitis. World J Crit Care Med. 2021. PMID: 34888161
  6. Meshram N, Sayeed MS, Padmavathi P, m.fl. Comparison of Harmless Acute Pancreatitis Score (HAPS) and Bedside Index of Severity in Acute Pancreatitis (BISAP) Scoring Systems in Predicting Severity and Outcomes in Acute Pancreatitis: A Prospective Study. Cureus. 2025. PMID: 40264598
Nyckelord
pancreatitisHAPSseveritytriagehaematocrit