Lungemedisin & VTE·

🇾đŸ‡Ș CRB-65-score for alvorlighetsgrad ved pneumoni

Mortalitetsrisk vid samhÀllsförvÀrvad pneumoni utan labbvÀrden.

Oppdatert 22. august 2026

Innhold (6)
CRB-65-Score för pneumoniallvarlighetsgrad
Konfusion (nytillkommen desorientering avseende person, plats eller tid)
Andningsfrekvens ≄30/min
SBT <90 mmHg eller DBT ≀60 mmHg
Ålder ≄65 Ă„r
Resultat0 poÀng

UngefÀrlig 30-dagarsmortalitet 0,9 %. LÄg risk; öppenvÄrd ofta lÀmpligt.

30-dagarsmortalitet
0,9 %

Kun beslutningsstÞtte. Erstatter ikke klinisk vurdering. Ingen av kalkulatorene er gjennomgÄtt og signert av en navngitt kliniker.

NÄr den brukes

  • Snabb allvarlighetsbedömning av samhĂ€llsförvĂ€rvad pneumoni nĂ€r urea saknas, t.ex. i primĂ€rvĂ„rd.

Formel

En poĂ€ng vardera: konfusion, andningsfrekvens ≄30, lĂ„gt blodtryck (SBT <90 eller DBT ≀60), Ă„lder ≄65. Intervall 0–4.

Fallgruver og tips

  • UtelĂ€mnar ureadelen i CURB-65, vilket gör att poĂ€ngen kan sĂ€ttas utan blodprover.

Referanser

  1. Lim WS, et al. Thorax. 2003;58(5):377-82.

Klinisk bakgrund

Vid samhÀllsförvÀrvad pneumoni Àr den tidigaste och viktigaste kliniska frÄgan inte vilken antibiotikabehandling som ska vÀljas, utan var patienten ska vÄrdas. Beslutet om hembehandling eller sjukhusvÄrd fattas ofta i primÀrvÄrd eller akutmottagning innan laboratorieprover föreligger, och subjektiv klinisk bedömning har visat sig underskatta allvarlighetsgrad. CRB-65 fyller just denna funktion: en poÀng som kan berÀknas vid första kontakten med enbart kliniska variabler, utan tillgÄng till blodprover, och som stratifierar patienter efter 30-dagarsmortalitet.

PoÀngen Àr en förenkling av CURB-65, dÀr ureakomponenten har tagits bort. Detta Àr inte en förbÀttring av den ursprungliga modellen utan en kompromiss för situationer dÀr laboratorieprover saknas eller tar tid att fÄ fram. I den tyska CAPNETZ-kohorten var CRB-65 tillgÀnglig hos 90 procent av patienterna jÀmfört med 65 procent för CURB-65, skillnaden helt beroende pÄ saknade ureavÀrden [3].

BerÀkning av CRB-65

CRB-65 bestÄr av fyra binÀra variabler, vardera vÀrd en poÀng:

CRB-65=C+R+B+a˚lder\text{CRB-65} = C + R + B + \text{Ă„lder}

dÀr:

  • C=1C = 1 vid konfusion (nytillkommen desorientering avseende person, plats eller tid), annars 0
  • R=1R = 1 vid andningsfrekvens ≄30\geq 30/min, annars 0
  • B=1B = 1 vid SBT <90< 90 mmHg eller DBT ≀60\leq 60 mmHg, annars 0
  • a˚lder=1\text{Ă„lder} = 1 vid Ă„lder ≄65\geq 65 Ă„r, annars 0

PoÀngintervallet Àr 0 till 4.

CRB-65 hĂ€rleddes inte som en fristĂ„ende modell utan utgör en delmĂ€ngd av CURB-65, som togs fram av Lim m.fl. i en multinationell studie kombinerande data frĂ„n tre prospektiva kohorter i Storbritannien, Nya Zeeland och NederlĂ€nderna [1]. HĂ€rledningskohorten omfattade 1 068 vuxna patienter inneliggande med samhĂ€llsförvĂ€rvad pneumoni, medelĂ„lder 64 Ă„r, 51,5 procent mĂ€n, och en total 30-dagarsmortalitet pĂ„ 9 procent. Prognostiska variabler identifierades med multipel logistisk regression med 30-dagarsmortalitet som utfall. I den fullstĂ€ndiga CURB-65-modellen var Ă„lder ≄65\geq 65 Ă„r (OR 3,5) och urea >7> 7 mmol/l (OR 4,7) oberoende associerade med mortalitet utöver den tidigare modifierade BTS-regeln (OR 5,2). CRB-65 behĂ„ller tre av fyra kliniska variabler frĂ„n CURB-65 men saknar urea, vilket sĂ€nker diskriminationen nĂ„got.

Tolkning i praktiken

British Thoracic Society (BTS) rekommenderar CRB-65 som beslutsstöd i primÀrvÄrd, med följande handlingsmönster [5]:

CRB-65-poÀng Riskgrupp Klinisk handling
0–1 LĂ„g Hembehandling kan övervĂ€gas. Vid poĂ€ng 1 bör sĂ€rskild försiktighet iakttas hos Ă€ldre patienter och vid comorbiditet.
2 IntermediÀr Sjukhusbedömning bör övervÀgas, sÀrskilt om sociala omstÀndigheter eller comorbiditet talar för vÄrd.
3–4 Hög Akut sjukhusremiss.

PoÀngen ska aldrig anvÀndas ensam. BTS betonar att klinisk bedömning ska vÀga in parallellt, sÀrskilt faktorer som inte fÄngas av poÀngen: syresattningsgrad, comorbiditet (kronisk hjÀrt- eller lungsjukdom, diabetes, njursvikt), sociala omstÀndigheter och oförmÄga till peroral medicinering [5].

En patient med CRB-65 0 kan i regel vÄrdas i hemmet om inte andra faktorer talar emot. En patient med poÀng 2 befinner sig i en grÄzon dÀr beslutet mÄste individualiseras. PoÀng 3 eller 4 indikerar hög mortalitetsrisk och motiverar sjukhusvÄrd oavsett andra omstÀndigheter.

Validering och prestanda

I en systematisk översikt och metaanalys av 14 valideringsstudier med sammanlagt 397 875 patienter presterade CRB-65 vĂ€l hos inneliggande patienter, med god kalibrering för intermediĂ€r risk (RR 0,91, 95 procent KI 0,71 till 1,17) och hög risk (RR 1,01, 95 procent KI 0,87 till 1,16) [2]. I primĂ€rvĂ„rdsmiljö överskattade CRB-65 dödligheten i samtliga riskgrupper: lĂ„g risk (RR 9,41), intermediĂ€r risk (RR 4,84) och hög risk (RR 1,58). Överskattningen i primĂ€rvĂ„rd Ă„terspeglar att mortaliteten i denna population Ă€r lĂ€gre Ă€n i hĂ€rledningskohorten, som utgjordes av inneliggande patienter.

Diskriminationen har uppskattats i en separat systematisk översikt av 20 mortalitetsprediktionsmodeller för samhÀllsförvÀrvad pneumoni [4]. CRB-65 hade en AUROC pÄ 0,78 i pooled analys, jÀmförbart med CURB-65 (AUROC 0,79) men nÄgot lÀgre Àn PSI (AUROC 0,82). Balanced accuracy var 0,72 för CRB-65 jÀmfört med 0,71 för CURB-65, vilket indikerar att bortfallet av urea endast marginellt försÀmrar den övergripande prestandan.

I den tyska CAPNETZ-kohorten (1 967 patienter, varav 482 polikliniska) var 30-dagarsmortaliteten 4,3 procent totalt och 0,6 procent bland polikliniska patienter [3]. CRB-65 och CURB-65 uppvisade jÀmförbar diskrimination i ROC-analys. En viktig begrÀnsning noterades dock: nÀr CRB (utan Älderskomponenten) anvÀndes hos inneliggande patienter felklassificerades 26 procent av dödsfallen som lÄg risk. Detta understryker vikten av Äldersvariabeln i CRB-65.

BegrÀnsningar

CRB-65 Àr hÀrlett frÄn en kohort av inneliggande patienter och valideras bÀst i denna population. I primÀrvÄrd överskattar poÀngen mortaliteten, vilket kan leda till onödiga sjukhusinlÀggningar om poÀngen följs mekaniskt [2].

Urea Àr en av de starkaste enskilda prediktorerna för mortalitet vid pneumoni (OR 4,7 i hÀrledningskohorten) [1]. Att utelÀmna den innebÀr en verklig informationsförlust. NÀr urea vÀl finns tillgÀnglig bör CURB-65 anvÀndas i stÀllet. CRB-65 Àr inte ett substitut för CURB-65 nÀr laboratorieprover kan erhÄllas inom rimlig tid.

PoÀngen fÄngar inte syresattningsgrad, vilket Àr en central parameter vid pneumoni. En patient med CRB-65 0 men med saturation under 90 procent i rumsluft kan krÀva sjukhusvÄrd. PÄ samma sÀtt fÄngas inte comorbiditet, immunosuppression eller sociala faktorer.

CRB-65 gÀller för samhÀllsförvÀrvad pneumoni och ska inte tillÀmpas pÄ nosokomial pneumoni, aspirationpneumoni eller pneumoni hos immunosupprimerade patienter utan sÀrskild validering. PoÀngen Àr inte validerad för patienter under 18 Är.

KĂ€llor

  1. Lim WS m.fl. Defining community acquired pneumonia severity on presentation to hospital: an international derivation and validation study. Thorax 2003. PMID: 12728155
  2. McNally M m.fl. Validity of British Thoracic Society guidance (the CRB-65 rule) for predicting the severity of pneumonia in general practice: systematic review and meta-analysis. Br J Gen Pract 2010. PMID: 20883616
  3. Bauer TT m.fl. CRB-65 predicts death from community-acquired pneumonia. J Intern Med 2006. PMID: 16789984
  4. Kwok CS m.fl. Risk prediction models for mortality in community-acquired pneumonia: a systematic review. Biomed Res Int 2013. PMID: 24228253
  5. Levy ML m.fl. Primary care summary of the British Thoracic Society Guidelines for the management of community acquired pneumonia in adults: 2009 update. Prim Care Respir J 2010. PMID: 20157684
Nyckelord
pneumoniaCAPCURB