Hepatologi & gastroenterologi·

🇾đŸ‡Ș Child-Pugh-score for levercirrhose

SvÄrighetsgrad och prognos vid kronisk leversjukdom.

Oppdatert 22. august 2026

Innhold (6)
Child-Pugh-Score för levercirros
Totalbilirubin
Albumin
INR
Ascites
Encefalopati
Fyll ut feltene over for Ă„ se resultatet.

Kun beslutningsstÞtte. Erstatter ikke klinisk vurdering. Ingen av kalkulatorene er gjennomgÄtt og signert av en navngitt kliniker.

NÄr den brukes

  • Gradera svĂ„righetsgrad av levercirros, ge underlag för prognos och bedöma operativ risk. MELD-Na föredras för transplantationsprioritering.

Formel

Ett till tre poĂ€ng vardera för bilirubin, albumin, INR, ascites och encefalopati. Klass A 5–6, B 7–9, C 10–15.

Referanser

  1. Pugh RNH, et al. Transection of the oesophagus for bleeding oesophageal varices. Br J Surg. 1973;60(8):646–9.

Klinisk bakgrund

Child-Pugh-scoren fyller tvÄ funktioner i kliniskt arbete: den graderar svÄrighetsgraden av levercirros till tre klasser (A, B, C) och ger dÀrmed ett grovt prognostiskt underlag, och den anvÀnds traditionellt för att bedöma operativ risk hos patienter med kÀnd cirros. Beslutet Àr svÄrt utan ett strukturerat instrument dÀrför att cirrospatienter har en komprometterad koagulations- och synteskapacitet, port hypertension och risk för dekompensation, och den kliniska bilden varierar kraftigt mellan patienter som ser stabila ut och de som bÀr pÄ en dold, avancerad sjukdom.

För transplantationsprioritering har Child-Pugh ersatts av MELD-Na, som Àr ett objektivare och mer dynamiskt mÄtt. Child-Pugh behÄller dock sin roll som allmÀn svÄrighetsgradering och som ett av flera underlag vid preoperativ bedömning, sÀrskilt pÄ enheter dÀr mer avancerade kirurgiska riskmodeller inte Àr tillgÀngliga.

BerÀkning av Child-Pugh-score

Scoren omfattar fem variabler, varav tre laboratoriebaserade och tvÄ kliniska. Varje variabel tilldelas 1 till 3 poÀng:

Child-Pugh=Sbilirubin+Salbumin+SINR+Sascites+Sencefalopati\text{Child-Pugh} = S_{\text{bilirubin}} + S_{\text{albumin}} + S_{\text{INR}} + S_{\text{ascites}} + S_{\text{encefalopati}}

dÀr:

Variabel 1 poÀng 2 poÀng 3 poÀng
Totalbilirubin <2 mg/dL 2–3 mg/dL >3 mg/dL
Albumin >3,5 g/dL 2,8–3,5 g/dL <2,8 g/dL
INR <1,7 1,7–2,3 >2,3
Ascites Ingen Lindrig / svarar pĂ„ diuretika MĂ„ttlig–uttalad / refraktĂ€r
Encefalopati Ingen Grad I–II Grad III–IV

TotalpoĂ€ngen 5–15 indelas i tre klasser: A (5–6), B (7–9) och C (10–15).

HÀrledningskohorten utgjordes av patienter som genomgick esofagustranssektion för blödande esofagusvaricer vid King's College Hospital, London, publicerad 1973 av Pugh och medarbetare [1]. Pughs modifikation av den tidigare Child-Turcotte-klassifikationen innebar bland annat att prothrombintid (senare ersatt med INR) lades till och att encefalopati graderades. Kohorten var liten och det modellerade utfallet var operativ överlevnad vid akut varicealblödning, inte lÄngsiktig prognos hos cirrospatienter i allmÀnhet.

Tolkning i praktiken

Klass PoÀng Klinisk betydelse Konkret handling
A 5–6 VĂ€lkompenserad cirros LĂ„g risk för dekompensation. Kirurgi generellt genomförbart med standardrutiner. Årlig omvĂ€rdering.
B 7–9 Dekompenserad cirros Förhöjd risk vid ingrepp. Elektiv kirurgi krĂ€ver optimering (asciteskontroll, nutrition, koagulationsstatus). ÖvervĂ€g hepatologkonsult.
C 10–15 Avancerad dekompensation Uttalad risk för mortalitet och dekompensation vid kirurgi. Elektiva ingrepp bör skjutas upp eller undvikas. Bedöm transplantationsindikation.

En patient i klass A har enligt externa data en 6-veckorsmortalitet under 5 procent vid akut varicealblödning, medan klass C Àr förenad med över 20 procent mortalitet i samma kontext [2]. För elektiv kirurgi gÀller att mortaliteten stiger markant mellan klass B och C, och att klass C-patienter generellt inte bör genomgÄ icke-hepatologiska elektiva ingrepp utan stark indikation.

Validering och prestanda

Child-Pugh-scoren har validerats i mÄnga kohorter och för flera utfall, men prestandan varierar med tillÀmpning och population.

I en stor amerikansk veteranskohort (VOCAL, 30 897 patienter med cirros) uppmÀttes Harrell's c-statistik för Child-Pugh och transplantationsfri överlevnad till 0,701 ± 0,002 [3]. Detta Àr mÄttlig diskrimination. I samma kohort var Child-Pugh överlÀgset MELD för prediktion av 5-Ärsöverlevnad, sÀrskilt hos patienter med MELD under 15 [3]. Författarna fann dock att de etablerade cutpointen för laboratorievariablerna inte var optimala: genom att skifta albumins nedre grÀns frÄn 2,8 till 3,3 g/dL och bilirubins nedre grÀns frÄn 2,0 till 2,9 mg/dL förbÀttrades c-statistiken till 0,709 ± 0,002 [3]. INR bidrog minst av alla fem variabler till modellens prediktiva förmÄga.

Vid akut varicealblödning visade en multicenterstudie frÄn fem amerikanska akademiska sjukhus (354 patienter) att Child-Pugh hade god diskrimination för 6-veckorsmortalitet, statistiskt ekvivalent med MELD och MELD 3.0 [2]. Efter rekallibrering bibehöll Child-Pugh den bÀsta kalibreringen i valideringskohorten, till skillnad frÄn MELD-baserade modeller som tenderade att överskatta mortalitet [2].

För kirurgisk riskprediktion presterar Child-Pugh sÀmre. I en kohort om 4 712 kirurgiska ingrepp hos 3 785 cirrospatienter (VOCAL-Penn) hade Child-Pugh lÀgre c-statistik för 30-dagars postoperativ mortalitet Àn bÄde Mayo risk score (c = 0,766) och en nyutvecklad VOCAL-Penn-modell (c = 0,859) [4]. En viktig svaghet var att Child-Pugh inte tar hÀnsyn till typ av ingrepp, vilket Àr en av de starkaste prediktorerna för postoperativ mortalitet hos cirrospatienter [4].

BegrÀnsningar

Child-Pugh har flera vÀlkÀnda svagheter som begrÀnsar dess tillÀmpning:

Subjektiva variabler. Ascites och encefalopati graderas kliniskt och Àr beroende av bedömarens erfarenhet. Ascites kan vara svÄrt att kvantifiera utan ultraljud, och encefalopatigradering (West Haven) krÀver en noggrann anamnes och kognitiv testning som ofta inte görs rutinmÀssigt pÄ en akutmottagning.

Ej validerade cutpoints. GrÀnsvÀrdena för bilirubin, albumin och INR sattes utifrÄn klinisk praxis pÄ 1960- och 1970-talet och har aldrig formellt validerats i en hÀrledningskohort [3]. Som nÀmnts ovan har senare studier visat att alternativa cutpoints ger bÀttre prediktion.

Taket vid 15 poÀng. Scoren har ett tak, vilket innebÀr att extremt sjuka patienter inte kan skiljas frÄn varandra. En patient med totalpoÀng 13 och en med 15 kan ha mycket olika prognos, men bÄda hamnar i klass C.

Interobservervariabilitet. TvÄ kliniker kan ge olika poÀng för samma patient, sÀrskilt för ascites och encefalopati, vilket pÄverkar reproducerbarheten.

Ej lÀmplig för transplantationsprioritering. MELD-Na föredras eftersom det Àr objektivt, dynamiskt och bÀttre kalibrerat för korttidsmortalitet. Child-Pugh ska inte anvÀndas för att prioritera patienter till transplantation.

BegrÀnsad kirurgisk riskprediktion. Child-Pugh tar inte hÀnsyn till ingreppstyp, akut versus elektiv kirurgi eller anestesisiklass, vilka alla Àr centrala prediktorer för postoperativ mortalitet [4]. För specifik kirurgisk riskbedömning bör dedikerade modeller (Mayo risk score eller VOCAL-Penn) övervÀgas.

KĂ€llor

  1. Pugh RNH, Murray-Lyon IM, Dawson JL, Pietroni MC, Williams R. Transection of the oesophagus for bleeding oesophageal varices. Br J Surg. 1973;60(8):646–9. PMID: 4541913
  2. Buckholz A, Wong R, Curry MP, m.fl. MELD, MELD 3.0, versus Child score to predict mortality after acute variceal hemorrhage: A multicenter US cohort. Hepatol Commun. 2023;7(10):e0258. PMID: 37695092
  3. Kaplan DE, Dai F, Skanderson M, m.fl. Recalibrating the Child-Turcotte-Pugh Score to Improve Prediction of Transplant-Free Survival in Patients with Cirrhosis. Dig Dis Sci. 2016;61(11):3309–3320. PMID: 27405990
  4. Mahmud N, Fricker Z, Hubbard RA, m.fl. Risk Prediction Models for Post-Operative Mortality in Patients With Cirrhosis. Hepatology. 2021;73(1):204–218. PMID: 32939786
Nyckelord
cirrosleverChild-Pughprognos