Allmennmedisin & screening·

🇾đŸ‡Ș ACR/EULAR 2010 klassifikasjonskriterier for revmatoid artritt

Klassificerar definitiv RA hos patienter med minst en kliniskt engagerad led.

Oppdatert 22. august 2026

Innhold (6)
ACR/EULAR 2010 klassifikationskriterier för reumatoid artrit
Ledengagemang
SmÄ leder: MCP, PIP, 2:a-5:e MTP, tummens IP, handleder. Stora: axel, armbÄge, höft, knÀ, fotled.
Serologi (RF och anti-CCP/ACPA)
LÄgpositiv: över övre normalgrÀns men <=3x ULN. Högpositiv: >3x ULN.
Akutfasreaktanter (CRP och SR)
Symtomduration
Resultat0 poÀng / 10

Under tröskeln 6 för definitiv RA. Patienter som inte uppfyller kriterierna kan omvÀrderas longitudinellt nÀr fynden utvecklas.

TotalpoÀng
0 / 10
Uppfyller kriterier för definitiv RA
Nej (<6)

Kun beslutningsstÞtte. Erstatter ikke klinisk vurdering. Ingen av kalkulatorene er gjennomgÄtt og signert av en navngitt kliniker.

NÄr den brukes

  • Klassificering av nydebuterade patienter med minst en led med klinisk synovit som inte förklaras av annan sjukdom.
  • Standardisering av RA-inklusion för forskning och beslut om tidig behandling.

Formel

Addera poÀng frÄn fyra domÀner: ledengagemang (0-5), serologi (0-3), akutfasreaktanter (0-1), symtomduration (0-1). Intervall 0-10; poÀng >=6 klassificerar definitiv RA.

Fallgruver og tips

  • TillĂ€mpas endast pĂ„ patienter med definitiv klinisk synovit i minst en led.
  • Distala interfalangealleder, första CMC och första MTP exkluderas frĂ„n ledrĂ€kningen.

Referanser

  1. Aletaha D, et al. Arthritis Rheum. 2010;62(9):2569-81.

Klinisk bakgrund

ACR/EULAR 2010 klassifikationskriterier för reumatoid artrit fyller en funktion som Àr snÀvare Àn diagnostik men vidare Àn riskstratifiering: att bland patienter med nydebuterad, ej fullt utredd synovit i minst en led identifiera dem som har hög sannolikhet för persistent och/eller erosiv sjukdom och dÀrmed skulle dra nytta av tidig sjukdomsmodifierande behandling. FöregÄngaren, ACR 1987, utvecklades pÄ patienter med lÄngvarig sjukdom och saknade kÀnslighet för tidigt stadium, med radiografiska erosioner och reumatoida nodler som ingÄngar som sÀllan föreligger vid debut [1]. Kriteriet var i praktiken ett sentidsfilter som förlorade den patientgrupp dÀr tidig behandling har störst vÀrde. 2010 kriterierna flyttar tyngdpunkten till variabler som finns vid första besöket: ledantal och ledtyp, serologi, akutfasreaktanser och symtomduration [1].

BerÀkning av ACR/EULAR 2010 klassifikationskriterier

Sammanlagd poĂ€ng frĂ„n fyra domĂ€ner, skala 0–10:

Score=Sled⏟0–5+Sserol⏟0–3+Sakutfas⏟0–1+Sduration⏟0–1\text{Score} = \underbrace{S_{\text{led}}}{0\text{–}5} + \underbrace{S{\text{serol}}}{0\text{–}3} + \underbrace{S{\text{akutfas}}}{0\text{–}1} + \underbrace{S{\text{duration}}}_{0\text{–}1}

Ledengagemang (SledS_{\text{led}}): antal leder med klinisk synovit rĂ€knas enligt en hierarkisk mall dĂ€r smĂ„ leder vĂ€ger tyngre. SmĂ„ leder definieras som MCP, PIP, 2:a–5:e MTP, tummens IP och handleder; stora leder som axel, armbĂ„ge, höft, knĂ€ och fotled. 1 stor led ger 0 poĂ€ng, 2–10 stora leder ger 1, 1–3 smĂ„ leder (stora leder rĂ€knas inte) ger 2, 4–10 smĂ„ leder ger 3, och >10 leder varav minst 1 liten ger 5. Distala interfalangealleder, första CMC och första MTP exkluderas.

Serologi (SserolS_{\text{serol}}): RF och ACPA (anti-CCP) bedöms var för sig. Negativ RF och negativ ACPA ger 0. LĂ„gpositiv (över övre normalgrĂ€ns men ≀3× ULN) för endera marker ger 2. Högpositiv (>3× ULN) för endera marker ger 3. Det högsta vĂ€rdet av RF och ACPA avgör; de adderas inte.

Akutfasreaktanter (SakutfasS_{\text{akutfas}}): normalt CRP och normal SR ger 0; avvikande CRP eller avvikande SR ger 1.

Symtomduration (SdurationS_{\text{duration}}): mindre Àn 6 veckor ger 0; 6 veckor eller mer ger 1.

PoĂ€ng ≄6 klassificerar definitiv RA.

HÀrledningskohorten utgjordes av patienter med nydebuterad, odifferentierad inflammatorisk synovit frÄn nio tidiga artritkohorter. Referensstandarden var kliniskt beslut att pÄbörja metotrexat eller annan sjukdomsmodifierande lÀkemedelsbehandling (DMARD) inom 12 mÄnader, vilket ansÄgs vara den bÀsta tillgÀngliga proxyen för risk för kronisk och erosiv sjukdom [1]. Expertdiagnos valdes inte som referensstandard just för att undvika cirkularitet gentemot de tidigare 1987-kriterierna [2].

Tolkning i praktiken

PoÀng Tolkning Klinisk handling
≄6 Definitiv RA enligt kriterierna Bedöm indikation för tidig DMARD-behandling, typiskt metotrexat som förstahandsval, enligt treat-to-target-strategi
<6 Uppfyller inte kriterierna för definitiv RA Ingen automatisk uteslutning av RA; övervÀg differentialdiagnoser, följ upp och omvÀrdera, sÀrskilt om symtom duration passerar 6 veckor eller serologi blir positiv

Tröskeln ≄6 valdes för att optimera kĂ€nslighet snarare Ă€n specificitet, vilket Ă€r centralt för förstĂ„elsen av instrumentet: det Ă€r konstruerat för att inte missa patienter som kan ha nytta av tidig behandling, och det accepterar att en andel falskt positiva följer med i köpvet [1, 2].

En patient som vid första bedömningen har 5 poÀng pÄ grund av kort symtomduration kan passera tröskeln enbart genom att uppföljning sker efter 6 veckor, om övriga variabler Àr oförÀndrade. Detta Àr avsett och Äterspeglar att kriterierna modellerar risk för persistent sjukdom.

Validering och prestanda

En systematisk översikt med metaanalys av sex publicerade studier och fyra kongressabstrakt, alla pĂ„ tidig artrit, fann en poolad kĂ€nslighet pĂ„ 0,80 (95 % KI 0,74–0,85) och specificitet 0,61 (0,56–0,67) med metotrexat som referensstandard [2]. Med bredare DMARD-referens blev kĂ€nsligheten 0,73 (0,64–0,80) och specificiteten 0,74 (0,68–0,79). Likelihood-kvoterna var mĂ„ttliga: positiv LR 2,11 respektive 2,85, negativ LR 0,31 respektive 0,35 [2]. Författarna drar slutsatsen att kriterierna har god kĂ€nslighet men lĂ€gre specificitet och en övergripande mĂ„ttlig diagnostisk noggrannhet, vilket bekrĂ€ftar deras klassifikatoriska snarare Ă€n diagnostiska funktion [2].

I den internationella SAVE-kohorten (303 patienter med symtomduration ≀16 veckor, 29 centra i Europa, Centralamerika och Centralasien) var AUC 0,83 för diagnos RA och 0,78 för DMARD-start, jĂ€mfört med 0,72 respektive 0,65 för 1987-kriterierna [3]. KĂ€nsligheten för RA-diagnos var 0,85 och specificiteten 0,72; positivt prediktivt vĂ€rde 0,68, negativt prediktivt vĂ€rde 0,86 [3]. Cohen's Îș var högst vid tröskeln 6 (0,50 för diagnos, 0,43 för DMARD-start), vilket validerar det valda cut-offet i en tidig kohort [3].

I en rheumatologisk vardagsmottagning med 112 konsekutiva patienter med ledbesvÀr av blandade diagnoser (endast 25 % med RA) föll specificiteten till 55 % medan kÀnsligheten var 97 % [4]. Av patienterna utan RA-diagnos uppfyllde 45 % kriterierna: 66,7 % av SLE-patienterna, 50 % av de med artros och 37,5 % av de med psoriasisartrit [4]. Detta illustrerar att kriterierna presterar sÀrskilt sÀmre nÀr de tillÀmpas pÄ en obegrÀnsad patientpopulation dÀr differentialdiagnoser inte har rasslts bort först [4].

BegrÀnsningar

Kriterierna förutsÀtter att annan sjukdom som bÀttre förklarar synoviten har uteslutits innan poÀngsÀttning [1]. Detta steg Àr inte poÀngstyrt utan en prerekvisit som Àr lÀtt att förbise i praktiken, och det Àr just hÀr specificiteten rasar: i rutinsjukvÄrd dÀr patienter med SLE, psoriasisartrit och artros bedöms utan att differentialdiagnoser först avgrÀnsas fÄr uppemot hÀlften felaktig klassifikation [4].

RF och ACPA tilldelas samma poÀng trots att ACPA har betydligt högre specificitet för RA. I en reanalys av SAVE-kohorten var dubbelpositivitet (RF och ACPA) mycket specifikt (LR 21,6) medan isolerad RF-positivitet, Àven vid hög titer, inte diskriminerade RA frÄn annan inflammatorisk artrit [5]. En lÄgpositiv RF i avsaknad av ACPA kan dÀrmed bidra till 2 poÀng som i praktiken har lÄg specifikt vÀrde [5]. Detta har lett till förslag om differentierad vikting dÀr ACPA vÀger tyngre Àn RF, men inget har Ànnu implementerats i officiella kriterier [5].

Seronegativa patienter (negativ RF och negativ ACPA) nĂ„r maximalt 7 poĂ€ng och behöver dĂ€rmed ledengagemang med minst 4–10 smĂ„ leder och bĂ„de avvikande akutfasreaktans och symtomduration ≄6 veckor för att klassificeras. Detta leder till fördröjd klassifikation och ofta högre sjukdomsaktivitet vid diagnos för denna grupp [5].

Kriterierna Ă€r inte avsedda som diagnostiska kriterier [1, 5]. En patient med poĂ€ng <6 kan ha RA, och en med poĂ€ng ≄6 kan ha en annan inflammatorisk ledsjukdom. Beslut om behandling och diagnos bör alltid vĂ€ga in den kliniska helhetsbilden, inte enbart poĂ€ngen.

KĂ€llor

  1. Aletaha D m.fl. 2010 Rheumatoid arthritis classification criteria: an American College of Rheumatology/European League Against Rheumatism collaborative initiative. Arthritis Rheum 2010;62(9):2569–81. PMID: 20872595
  2. Sakellariou G m.fl. Performance of the 2010 classification criteria for rheumatoid arthritis: a systematic literature review and a meta-analysis. PLoS One 2013;8(2):e56528. PMID: 23437156
  3. Biliavska I m.fl. Application of the 2010 ACR/EULAR classification criteria in patients with very early inflammatory arthritis: analysis of sensitivity, specificity and predictive values in the SAVE study cohort. Ann Rheum Dis 2013;72(8):1335–41. PMID: 22984174
  4. Kennish L m.fl. Utility of the new rheumatoid arthritis 2010 ACR/EULAR classification criteria in routine clinical care. BMJ Open 2012;2(5):e001117. PMID: 23035013
  5. Steiner G m.fl. Classification of rheumatoid arthritis: is it time to revise the criteria? RMD Open 2024;10(2):e003851. PMID: 38642926
Nyckelord
rheumatoid arthritisRAsynovitisclassification